Stavoren

Een kleine 1000 jaar geleden, in het jaar 1058, ontving Stavoren als allereerste stad van Friesland stadsrechten. De voormalige Hanzestad en huidige thuishaven voor schepen van de bruine vloot is de poort van Friesland. Stavoren is namelijk het beginpunt om de Friese Meren op te gaan en de vijfde stad die men aandoet wanneer de Elfstedentocht wordt verreden.

Cultuur, natuur en watersport

Dat zijn eigenlijk de hoofdingrediënten die Stavoren en omgeving tot één van de meest aantrekkelijke steden van Friesland maakt. Zowel in de zomer als in de wintermaanden kan men hier terecht om op het water vele sporten beoefenen. De natuurrijke omgeving is daarnaast uitermate geschikt voor wandel- en/of fietstochten.

Het vrouwtje van Stavoren

Stavoren is tevens de plek waar Het vrouwtje van Stavoren’ staat. Dit monument gaat over een oud volksverhaal waar zelfs de gebroeders Grimm zich mee bezig hielden. Eén van de versies van de sage vertelt over een rijke koopmansweduwe die een huis met gouden vloeren en zilveren muren bezat. De dame in kwestie was tevens eigenaar van meer schepen dan alle andere kooplieden in Stavoren tezamen en ze werd met de dag rijker.
Ondanks deze enorme rijkdom was ze niet voldaan en wilde ze het kostbaarste bezit dat er te vinden was. Ze stuurde een schipper eropuit en na een lange zoektocht kwam hij terug met een lading graan uit Danzig. De schipper was van mening dat dit waardevoller was dan goud. De weduwe was het niet met hem eens en gaf de schipper opdracht om de lading over boord te gooien. Een voorbijganger die dit hoorde sprak haar aan om het niet te doen; zou ze zelf ooit arm zijn dan was graan het meest waardevolle bezit wat zij zich maar kon voorstellen. De weduwe reageerde op de voorbijganger door haar gouden ring in het water te werpen en hier aan toe te voegen, ‘net zo min dat ik deze goede ring ooit nog terug zal zien, zal ik in de bedelstand vervallen’. Op een dag kwam één van haar dienaren naar haar toe met een gevangen vis. In de maag van die vis trof de weduwe haar eigen gouden ring aan. Vanaf dat moment ging het bergafwaarts met haar en eindigde zij haar leven in volledige armoede.

Zoals u merkt heeft Stavoren veel te bieden. Reden genoeg dus om dit prachtige stadje met het legendarische ‘Vrouwtje van Stavoren’ met een bezoek te vereren.

Wist u dat..

  • Starum de Friese naam is van Staveren?
  • De bruine vloot uit meer dan 500 schepen bestaat?
  • Stavoren in 2011 al 950 jaar stadsrechten bezat?
  • Er een fietstocht langs de Hanzesteden loopt van 3000 km lang?

Wij wensen u veel plezier in Stavoren toe!

Vakantiehuizen bij Stavoren

Eén van de havens van Stavoren