Sneek

De eerste halte die na Leeuwarden wordt aangedaan, mits u de route van de Elfstedentocht volgt, is Sneek. Na 22 kilometer arriveert u in de stad die bekend staat om haar prachtige oude centrum, met onder andere de Waterpoort, en de Sneekweek. Het is de grootste stad in het zuiden van Friesland en is zelfs een aantal jaren de hoofdstad van de provincie geweest. Een stad met een rijke historie, een prachtig centrum en centrum van tientallen activiteiten.

Hotel in Sneek? Boek hier uw overnachting.


Centrum

Sneek is een historische stad en daardoor één van de meest sfeervolle steden van Friesland om te bezoeken. De talloze winkels, cafés, terrassen, restaurantjes en andere uitgaansgelegenheden vormen een belangrijke trekpleister voor toeristen uit binnen en buitenland. Gelegen aan het Sneekermeer vormt de stad natuurlijk een uitzonderlijk aantrekkelijke uitvalbasis voor liefhebbers van diverse watersporten. Sneek kent dan ook een uitgebreid aanbod vakantiehuizen die zowel in de winter als in de zomer periode veelvuldig geboekt worden.

Het oude centrum van Sneek is vrijwel volledig nog intact en hier en daar natuurlijk enigszins gemoderniseerd. De grachtengordel, waar vroeger de kleine binnenvaartschepen aanmeerden, is de tand des tijds vrijwel ongeschonden doorgekomen. Pakhuizen en hoge herenhuizen met imposante gevels brengen u terug naar deze tijd.

Sneek en de Elfstedentocht

De schaatsers zijn, als het goed is, nog fit op het moment dat ze Sneek binnen rijden. Het is de eerste halte na het vertrek uit Leeuwarden. Van de eerste wedstrijdrijders ziet het publiek meestal alleen maar schimmen, simpelweg omdat het nog pikkedonker is.  Echter is Sneek de rest van de dag de plek waar de toerrijders hun eerste stempel mogen scoren en door het massaal toegestroomde publiek richting IJlst worden geschreeuwd. Het is dan ook een prima uitvalbasis voor alle fans van de Elfstedentocht om het evenement van dichtbij te ervaren.

 

Wist u dat…

  • Sneek in 1295 vrijwel helemaal werd verwoest door een stadsbrand?
  • Er tijdens de Sneekweek ruim 130.000 bezoekers naar Sneek komen?
  • Er naast de Waterpoort van Sneek nog 4 andere waterpoorten en 2 landpoorten waren?
  • De route van de Elfstedentocht voor de Waterpoort langs gaat en er niet onderdoor?
  • De inwoners van Sneek een eigen dialect spreken (het Snekers) dat is terug te voeren op de Hollandse spreektaal van voor 1600?

Wij wensen u veel plezier in Sneek toe!

Drukte tijdens de Sneekweek