Sloten

Aan het Slotermeer ligt een echte Friese vestingstad; Sloten! De stad die in de dertiende eeuw als stins begon groeide enkele eeuwen later uit tot een stad met de rijkste inwoners van Friesland. Hoe dit kwam? Sloten lag op een kruising van één van de belangrijkste handelsroutes in Friesland. Tegenwoordig staat de stad beter bekend als het punt waar de vierde stempel van de Elfstedentocht wordt gezet.

Vestingstad

De oude muren en structuur die kenmerkend zijn voor een vestingstad zijn vrijwel nog helemaal intact. Dit maakt het kleine Sloten tot een erg bijzondere stad om te bezoeken. De rijke historie is nog volop aanwezig en de sfeer die dit met zich meebrengt maakt Sloten tot één van de populairste Friese toeristische trekpleisters. Niet alleen vanwege de historie en de prachtige omgeving, maar ook vanwege de gunstige ligging voor watersporters.

Sloten wordt namelijk omringt door een bos- en waterrijke omgeving ter grote van 2000 voetbalvelden. Watersporters komen hier dus aan hun trekken, maar daarnaast is de stad ook een ideale uitvalbasis voor (lange) wandel- of fietstochten. Wanneer u dan weer terug keert in Sloten kunt u lekker nagenieten op één van de vele terrasjes. restaurants en cafés.  Kortom; vervelen in Sloten is geen optie!

Wist u dat..

  • Sloten ook wel Sipelstêd (uistad) gezien de vorm van de stad op die van een ui lijkt?
  • Sleat de Friese naam van Sloten is?
  • Spanjaarden de stad probeerden te veroveren door manschappen in een bierschip te verstoppen?
  • De stad met 760 inwoners aanspraak maakt op de eretitelKleinste stad van Nederland?
  • Sloten enorm rijk is geworden middels het heffen van tol op de belangrijke handelsroute waaraan de stad gelegen was?

Wij wensen u veel plezier in Sloten toe!

Sloten tijdens de tocht van 1997