De leukste feitjes van Friesland

Friesland is de grootste provincie van Nederland en biedt daarom ook diversiteit voor iedereen. Van vakantiehuisjes aan het meer, tot bungalows midden in de natuur, in Friesland is het allemaal te vinden. Maar voordat u de koffers pakt en een weekje naar het noorden vertrekt is het leuk om wat meer te weten over uw bestemming. Vandaar dat wij voor u de leukste weetjes en feitjes van Friesland, of Fryslân officieel, op een rijtje gezet.

De leukste feitjes van Friesland:

De originele inwoners van Friesland waren de Frisii en waren een Germaans volk dat in de Romeinse tijd leefde.

Aan het begin van de middeleeuwen strekte Friesland zich uit van de huidige Belgische kustgrens tot aan de rivier Wezer in Duisland. Dit is een rechte afstand van meer dan 400 kilometer.

Sinds 1994 heet Friesland officieel Fryslân, echter wordt de provincie buiten Frieslân door iedereen nog gewoon Friesland genoemd.

De vier Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog zijn deel van de provicnie Friesland, alleen Texel hoort bij Noord-Holland.

Friesland is qua oppervlakte de grootste provincie van Nederland.

In Zuidoost-Friesland spreekt met doorgaans geen Fries maar Stellingwerfs, een spreektaal die onder het Nedersaksisch valt. Zuidoost-Freisland staat dan ook bekend als “De Stellingweven”, plaatsen als Wolvega, Oldeberkoop, Fochteloo, Noordwolde en Oosterwolde zijn hier onderdeel van.

Aan de nieuwe inwoners van Friesland worden welkomstpakketten uitgedeeld om informatie te geven over de meertalige situatie van de provincie.

Reageer via Facebook