Leeuwarden

Leeuwarden is niet alleen de hoofdstad van Friesland, maar tevens het start- en finishpunt van de Elfstedentocht, stad van de leukste winkelstraat van Nederland, de thuisbasis van voetbalclub Cambuur en ‘Culturele hoofdstad van Europa in 2018′! Terecht? Wij vinden van wel!

Centrum

Met een kleine 100.000 inwonersis Leeuwarden de grootste stad van Friesland, of Fryslân zoals de provincie tegenwoordig heet. Het centrum, omringd door grachten, is voorzien van talloze restaurantjes, cafés, boetiekjes en natuurlijk tientallen andere winkels. De stad dateert van omstreeks 1300, maar heeft vooral een gouden tijd gehad rond de 16e en 17e eeuw. De sfeer uit deze periode is nog volop aanwezig in de stad dankzij de vele smalle straatjes en eeuwenoude panden.

Aan de rand van het centrum liggen twee grote pleinen. Aan de noordzijde van het centrum het Oldehoofsterkerkhof met daarop de erg kromme en niet afgebouwde Oldehove. Aan de zuidzijde van de Nieuwstad is het Zaailand te vinden. Dit plein, ook wel bekend als het Wilhelminaplein, is recent geopend vanwege een complete renovatie. Het plein is inmiddels voorzien van een volledig nieuw winkelcentrum en in 2013 zal ook het Fries Museum er gevestigd zijn. Beide pleinen zijn onder de grond voorzien van enorme parkeergarages die direct uitmonden op het winkelcentrum of de kleine straatjes die tot de Nieuwstad leiden.

Leeuwarden tijdens de Elfstedentocht

Zodra de voorzitter van de Vereniging van de Friesche Elfsteden groen licht geeft voor de tocht der tochten gaat het los in Leeuwarden. Draaiboeken liggen elke winter weer paraat voor deze uitzonderlijke gebeurtenis. In 1997 steeg het aantal telefoontjes in de provincie Friesland in no-time van 10.000 tot 25.000 gesprekken, werden 400 NOS medewerkers richting Leeuwarden gestuurd en was er een run op helikopters om via de lucht alles vast te leggen. Leeuwarden, de startlocatie van de Elfstedentocht, functioneert als de uitvalbasis van dit leger aan journalisten, schaatsers, liefhebbers en feestvierders.

Wist u dat..

  • Diederik Samson in Leeuwarden heeft gestudeerd?
  • Ljouwert de Friese naam is van Leeuwarden?
  • Alle hotels in Leeuwarden en omstreken in één middag waren volgeboekt voor aanvang van de Elfstedentocht in 1997?
  • In Leeuwarden gemiddeld het meest aantal evenementen per inwoner georganiseerd worden?
  • Leeuwarden één van de grootste en populairste studentensteden van Nederland is?
  • Het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden ook een voormalig paleis is?

Wij wensen u veel plezier in Leeuwarden toe!

De Bonkefeart in Leeuwarden. Het startpunt van de Elfstedentocht.