IJlst

Met ongeveer 3200 inwoners is het één van de kleinste steden van Friesland, maar IJlst, of bij de Friezen beter bekend als Drylts, is een stad die vooral tijdens de zomerperiode enorm populair is bij de vele toeristen die Friesland bezoeken. De stad wordt gekenmerkt door een verscheidenheid aan historisch panden aan een langgerekt centrum waar talloze cafés en goede restaurants te vinden zijn. Een bezoek aan IJlst, de thuisbasis van de legendarische schaatsfabriek Nooitgedagt, is verplichte kost wanneer u graag eens met het pittoreske Friesland in aanraking wilt komen.

 

Watersporters en historische scheepsvaart

Voor watersporters is IJlst een perfecte uitvalbasis of overnachtingslocatie. Veel schippers meren graag af bij de kade of de nieuwe passantenhaven en struinen dan de stad in om een hapje te eten, een hotel te zoeken of om gezellig ergens iets te drinken. De volgende dag vaart men er dan weer op uit om van de prachtige Friese wateren te genieten. IJlst is altijd al een stad geweest voor de scheepsvaart, al was het vroeger een stuk minder toeristisch van aard dan op het moment.

Enkele 17de en 18de eeuwse gevels van kapiteins- en koopmanshuizen zijn nog de stille getuigen van deze periode. IJlst floreerde in die periode door de scheepsbouw en houthandel. De schepen gebouwd in het Friese stadje, beter bekend als de ‘Kogge, was de vrachtvaarder van Nederland en dus het meest gebruikte schip binnen deze categorie. Van de houthandel zijn nog sporen terug te vinden in de vorm van een prachtige houtzaagmolen genaamd ‘de Rat’. Deze molen is nog altijd actief en u kunt er dan ook nog terecht voor vers gezaagd hout. Echter, om het echte verleden van deze molen te leren kennen zult u naar IJlst moeten afreizen, want ‘de Rat’ bestaat al sinds 1683, maar werd pas 150 jaar later in IJlst geplaatst.

Wist u dat..

  • De bijnaam van de IJlsters ‘Kypmantsjes’ is? Dit omdat veel IJlsters vroeger met een houten bak op hun rug de dorpen afgingen om hun spullen te verkopen.
  • Drylts de Friese naam van IJlst is?
  • IJlst in 1268 stadsrechten kreeg als vierde stad in Friesland?
  • De Nooitgedagt fabriek voornamelijk bekend werd dankzij de schaatsen, terwijl dit slechts bijproducten waren?
  • Het ‘Station IJlst’ het enige station in Nederland is met daarin de letter IJ?

Wij wensen u veel plezier in IJlst toe!

Het NK Fierljeppen vindt ieder jaar plaats in IJlst