Hindeloopen

Hindeloopen, bij de Friezen beter bekend als Hylpen, is de 6de stad die men aandoet tijdens de Elfstedentocht. Met een kleine 900 inwoners is het net zoals Sloten en Stavoren geen grote stad. Echter is het wel één van de bekendste steden die tijdens de Elfstedentocht wordt aangedaan. Dit komt onder andere omdat Hindeloopen vaak de eerste stad is waar het tijdens de tocht daadwerkelijk licht is en de schaatsers zichtbaar worden. In andere woorden is Hindeloopen de eerste locatie waar de wedstrijdrijders letterlijk voor de eerste keer echt in beeld komen.Daarnaast is het de stad met het enige echte 1ste Friesche Schaatsmuseum.

Pittoresk Elfstedenstadje

Hindeloopen staat bekend om haar klederdracht, schilderwerk, karakteristieke geveltjes, vele houten bruggetjes en natuurlijk de Elfstedentocht. De stad kreeg in 1225 stadsrechten en was zo’n 3 eeuwen geleden een belangrijke handelsstad in Friesland. De vloot van de stad bestond op een gegeven moment uit meer dan 100 steden! Deze prachtige historie in combinatie met de sterke lokale eigen cultuur maken Hindeloopen een eigenwijze, maar bovenal schilderachtig stadje in Friesland. Dankzij het 1ste Friesche Schaatsmuseum is Hindeloopen tevens vaak de barometer voor de Hollandse pers om te peilen hoe het met de kansen op de tocht der tochten staat.

In de stad staan nog talloze oude gebouwen die u een goede indruk geven van het rijke verleden van Hindeloopen. Zo staat de Westertoren uit 1593 en de kerk uit 1632 er nog. Daarnaast beschikt de stad over een prachtige jachthaven waar vooral in de zomer veel gezellig drukte bij komt kijken. In combinatie met deze gezelligheid is Hindeloopen bij uitstek de stad voor waar u nog de sterke eigen cultuur van het kleine Friesland van eeuwen geleden kunt beleven.

Wist u dat…

  • Wist u dat de schaatsen waarop Prins Willem Alexander de tocht in 1997 verreed in het schaatsmuseum van Hindeloopen liggen? Ook bezit het museum een afgevroren teen van één van de deelnemers.
  • De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij tot 2006 een uitvalbasis had in Hindeloopen?
  • Er in Hindeloopen een lokaal dialect gesproken wordt, het Hindeloopers, dat zich sterk onderscheid van het Fries dankzij het behoud van middeleeuwse klinkers?
  • De Hindelooper schilderkunst wereldwijd bekend is? Vooral stukken uit de 18e eeuw brengen ontzettend veel geld op.
  • Hylpen de Friese naam is van Hindeloopen?

Wij wensen u veel plezier in Hindeloopen toe!

Vakantiehuizen bij Hindeloopen

De sluis van Hindeloopen tijdens een prachtige zomerse dag