Harlingen

De belangrijkste haven van Friesland en de poort naar de Waddeneilanden Vlieland en Terschelling, dat is Harlingen! Met ruim 200.000 bezoekers per jaar is Harlingen één van de populairste steden van Friesland. De haven, het oude centrum, de heerlijke terrasjes en gezellig restaurants maken de stad een ideale uitvalbasis of rustpunt voor iedereen.

Tobbedansers en havenstad

Harlingen kreeg al in 1234 stadsrechten en was daarmee eerder dan onder andere Leeuwarden, universiteitsstad Franeker, maar ook Amsterdam. Het was eeuwen lang één van de belangrijkste havensteden van Nederland, maar werd uiteindelijk toch gepasseerd door de havens van Amsterdam en Rotterdam. Echter is de rijke geschiedenis als havenstad nog volop aanwezig in de stad. De prachtige haven met eveneens indrukwekkende schepen ligt er altijd nog indrukwekkend bij. De herenhuizen langs de kades geven een goede indruk van de handel die hier eeuwen lang gehouden is.

Anno 2013 is Harlingen nog steeds een belangrijke havenstad. Veel schepen varen af en aan met ladingen zout uit de Scandinavische landen. Daarnaast wordt de haven veel gebruikt voor de pleziervaart. Veel passanten meren graag aan in Harlingen om later één van de Waddeneilanden te bezoeken of via het Van Harinxmakanaal de steden Franeker en Leeuwarden te bezoeken. Ook varen diverse rederijen meerdere keren per dag op de prachtige waddeneilanden Vlielanden en Terschelling.

De Harlingers hebben als bijnaam ‘Tobbedansers’. Deze hebben zij te danken aan het maken van Harlinger bont. Deze kledingstof werd gemaakt van wol en om deze schoon te maken werd in grote tobbes met water al trappelend en blootvoets gereinigd. Vandaar de naam ‘Tobbedansers’.

Wist u dat..

  • Piet Paulusma in Harlingen geboren is en daar nog steeds woont?
  • Harns de Friese naam is van Harlingen?
  • Er in Harlingen nauwelijks Fries gesproken wordt?
  • Er vanuit Harlingen lange tijd schepen zijn uitgevaren voor de walvisvaart?
  • Harlingen al eeuwen lang één van de belangrijkste productieplaatsen is van aardewerk?

Wij wensen u veel plezier in Harlingen toe!

Vakantiehuizen bij Harlingen