Franeker

Franeker-stadhuisFraneker is misschien wel de bekendste stad van Friesland. De stad dankt deze bekendheid aan een aantal indrukwekkende historische gebeurtenissen en gebouwen, maar bovenal aan het in 1781 voltooide en inmiddels oudste werkende Planetarium ter wereld. Daarnaast was Franeker de tweede stad van Nederland, na Leiden, waar een universiteit gebouwd en is het nog steeds de stad met de oudste studentenkroeg van Nederland. Met de historische binnenstad, de gezellige winkelstraten en leuke restaurantjes is Franeker een stad die u bezocht moet hebben.

Planetarium en oudste studentenkroeg van Nederland

Tussen 1774 en 1781 bouwde Eise Eisinga het tot op heden oudste werkende Planetarium ter wereld. Het totale bouwwerk, inmiddels in gebruik als museum, is één van de toeristische trekpleisters van Franeker. Eise Eisinga bouwde het Planetarium in zijn huis om aan de bewoners van Friesland  te laten zien dat een botsing tussen de planeten Mercurius, Venus, Mars en Jupiter, met het gevolg dat de Aarde zou verbranden in de zon, niet zou plaatsvinden. Een lokale dominee uit het Friese dorpje Bozum had dit voorspeld en zaaide hier veel paniek mee. Eise Eisinga toonde toonde zijn ongelijk en anno 2013 loopt het model, aangedreven door een gigantisch houten raderwerk geeft het Planetarium te Franeker nog steeds de actuele stand van de zon en de planeten weer.

Naast het Planetarium staat Franeker bekend als universiteitsstad. Wellicht op het moment niet meer, maar Franeker was de tweede stad van Nederland, na Leiden, waar een universiteit stond. Helaas is de universiteit van Franeker niet meer helemaal compleet, maar een aantal panden zijn nog steeds te bezichtigen. Wat echter wel bijzonder is, is dat de oudste studentenkroeg van Nederland in Franeker staat en nog iedere dag gasten ontvangt. Samen met de oude stins, de  Martinikerk en vele andere eeuwenoude gebouwen is Franeker een sfeervolle en gezellige stad die zich ook uitstekend laat lenen om te winkelen of lekker te eten.

Franeker en de Elfstedentocht

Sinds de Elfstedentocht in 1985 en 1986 staat Franeker, naast Leeuwarden, bekend als de stad waar het grootste feest plaats vind. Dit heeft verschillende redenen, maar de voornaamste reden is dat Franeker de laatste rustplek is voor de  schaatsers waarna zij de ‘hel van het noorden ingaan’ en koers zetten richting Dokkum. Een bezoek aan Franeker tijdens de Elfstedentocht is dan ook één van de beste locaties om langs de route te kunnen staan.

Wist u dat..

  • Nieuwslezeres Pia Dijkstra in Franeker geboren is?
  • Frjentsjer de Friese naam is van Franeker?
  • De inwoners van Franeker ‘Klokkendieven’ worden genoemd. Dit omdat ze ooit de kerkklokken uit Harlingen hebben proberen te stelen.
  • In museum ‘t Coopmanshus de oudste eikenhouten kast van Nederland staat?
  • Ieder jaar op de eerste woensdag van augustus de P.C. gekaatst wordt in Franeker? Dit is de grootste en belangrijkste kaatswedstrijd in het jaar waar vele duizenden mensen op af komen.

Wij wensen u veel plezier in Franeker toe!

Vakantiehuizen bij Franeker