Dokkum

DokkumWanneer men tijdens de Elfstedentocht begint aan de Hel van het Noorden, dan is er vanuit Franeker koers gezet richting de laatste stad van de tocht: Dokkum! De stad ligt in het noordoostelijke puntje van de provincie Friesland en staat internationaal bekend om de plek waar in 754 Bonifatius gedood werd. Het is bij toeristen één van de populairste steden dankzij de historische binnenstad met maar liefst 140 rijksmonumenten. Daarnaast kent men Dokkum natuurlijk ook vooral als de thuisbasis van Sonnema Berenburg!

Dokkum als winkelstad en het Lauwersmeer

Dokkum staat bekend als een winkelstad bij uitstek. Naast de aanwezigheid van vele bekende winkels, zijn er ook talloze familie speciaalzaken terug te vinden. Lokale ondernemers vormen het gezicht van de stad waar iedere klant koning is. Dankzij de vele historische panden kunt u tevens heerlijk dineren of een bakje Dokkumer koffie drinken in de vele restaurants en cafés in onder andere de prachtig gerestaureerde Koffiebranderij.

Dokkum ligt vlakbij het Nationaal Park Lauwersmeer. Een indrukwekkend natuurgebied gelegen op de grens van Friesland en Groningen. Uitgestrekte landschappen, groot open water en een verreikende horizon. Het gebied ontstond nadat men in 1969 de Lauwerszee afsloot uit angst voor overstromingen. Anno 2013 is het een prachtig gebied om te varen, fietsen, wandelen of lekker te zonnen. Zeker een bezoekje waard!

Wist u dat..

  • Er heel wat bekende Nederlanders in Dokkum geboren zijn? Onder andere Syb van der Ploeg, Sipke Jan Bousema en Dewi Pechler.
  • Dokkum als één van de weinige Friese steden ook daadwerkelijk in het Fries als Dokkum wordt geschreven?
  • In Dokkum het kleinste ziekenhuis van Nederland staat? De Sionsberg.
  • In Dokkumer koffie een scheut Berenburg verwerkt zit?
  • De watertoren van Dokkum in de top 100 van Nederlandse monumenten staat?

Wij wensen u veel plezier in Dokkum toe!

Vakantiehuizen bij Dokkum