Bolsward

martinikerk

Wanneer men de tocht der tochten op de fiets aflegt, dan wordt er gestart in Bolsward. Eén van de meest markante steden van Friesland, want de stad is officieel een bedevaartsoort en heeft een eigen bierbrouwerij. Bolsward is dan ook een stad voor iedereen!

 

Hanzestad, kathedraal en Us Heit

stadhuis bolsward

Bolsward is een monumentale stad. Het wordt beschouwd als dé Hanzestad van Friesland, bezit de kathedraal van het Noorden en staat bekend om haar eigen gebrouwde bier en Beerenburg. In de bekende Sonnema fabriek waar Beerenburg gebrouwen wordt, worden prachtige, leerzame en natuurlijk dorstlessende rondleidingen. Is Beerenburg u net iets te sterk? Dan kunt u natuurlijk ook gerust verder de stad in gaan om bij de bierbrouwerij Us Heit aan te kloppen. Ook door kunt u een rondleiding krijgen en het bekende, wellicht legendarische, Friese bier zelf proberen.

De Martinkerk van Bolsward staat bekend als de kathedraal van het Noorden. De prachtige gotische pseudobaseliek waarvan de bouw in 1466 werd afgerond is van binnen minstens zo indrukwekkend als van buiten. Het genadebeeld van Maria, wat Bolsward tot een bedevaartsoord heeft gemaakt, is overigens niet terug te vinden in de Martinikerk. Deze staat namelijk in de Sint-Franciscuskerk. Het heet Onze-Lieve-Vrouwe van Sevenwouden en komt uit het einde van de 13e eeuw.

Wist u dat..

  • De bekendste Friese dichter ooit, Giesbert Japicx, zijn hele leven in Bolsward heeft gewoond?
  • Boalsert de Friese naam is van Bolsward?
  • Dat naast de Fietselfstedentocht ook de Stepelfstedentocht in Bolsward start?
  • Bolsward beschikt over het oudste centrum met grachtjes en nauwe straatjes?
  • De stad Bolsward tot 2011 hoofdstad was van de gelijknamige gemeente?

Wij wensen u veel plezier toe in Bolsward!

bolsward start

De start van de Fietselfstedentocht start is ieder jaar in Bolsward